Pogodba o zaposlitvi

Delovno razmerje med delavcem in delodajalcem se sklene s podpisom pogodbe o zaposlitvi. Praviloma se sklepa za nedoločen čas, zakon pa v točno določenih primerih dopušča pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Pogodba o zaposlitvi mora:

–          biti v pisni obliki

–          vsebovati vsaj 13 sestavin, ki jih določa ZDR-1 in mora

–          upoštevati določila ZDR-1 in kolektivnih pogodb.

ZDR-1 določa minimalne standarde, pogodba o zaposlitvi pa lahko določi pravice, ki so za delavca ugodnejše. Nekatere pravice pa niso ugodnejše le za delavca, ampak tudi za delodajalca, zato jih je smotrno izkoristiti. Zlasti so to pravice vezane na davčno neobremenjena izplačila, omogočanje uporabe službenih sredstev ipd.

Dobro izdelana pogodba o zaposlitvi vsa lahko reši pred marsikaterim zapletom in težavo. Ne le, da se boste izognili globam, ki z lahkoto presežejo nekaj tisoč EUR, ampak boste imeli tudi precej lažje delo, če slučajno pride do delovnega spora. Ker so delavci v razmerju do delodajalca šibkejši, se sodišča pogosto postavijo na stran delavcev in če le lahko, razsodijo v njihovo korist. Z dobro sestavljeno pogodbo o zaposlitvi to tveganje precej zmanjšate.

Čeprav je sam postopek zaposlovanja precej preprost, pa delodajalci pogosto pozabijo na celo vrsto podrobnosti kot npr. izročiti osnutek pogodbe, objaviti prosto delovno mesto, izročiti fotokopijo prijave, obvestiti neizbrane kandidate itd.. Vsaka taka napaka vas lahko stane do 2.000 EUR. Še dražje pa so napake v primeru zaposlitve za določen čas.

Če niste vešči sestavljanja pogodb o zaposlitvi ali če še niste izvedli postopka zaposlovanja po novem ZDR-1, vam svetujemo, da se obrnete na nas in vam bomo pomagali.

Za vse informacije smo vam na voljo na mail: info@vzorci-pogodb.com ali po gsm 040 326 352.

Če vzorca pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas po novem ZDR-1 še nimate, pa ga lahko naročite tukaj.